Projekt

Många företag kämpar i dag med frågorna kring hur de ska bli mer klimatsmarta. Vi har lösningen.

Att vara materialsmart handlar om att vara medveten om vilka alternativ som faktiskt finns gällande sina materialval. Det går att ersätta olika material som stål, aluminium eller andra metaller med ett plastmaterial som har lika hög kvalitet och funktion, samtidigt som det medför en stor besparing av CO2.

Vi kan hjälpa er att nå era miljömål genom att ta fram det koldioxidavtryck som våra material lämnar, vilket gör att ni kan räkna ut er egen miljöpåverkan på era producerade produkter.

Våra experter har redan hjälpt ett stort antal kunder inom många olika branscher att spara åtskilliga ton CO2 genom att optimera deras val av råmaterial.

”En kund valde att ersätta PA6 med en kundanpassad PP, men de är bara ett alternativ. Möjligheterna är oändliga.”
– Henrik Palokangas, hållbarhetsspecialist för polymera material.

Vill ni också göra smartare materialval? Kontakta oss så hjälper vi er gärna.

Nedan kan du läsa om några materialsmarta projekt där stora besparingar gjorts genom effektivisering av olika företags materialval.

Ersätta PA6 med kundanpassad PP

Minskade CO2-avtryck och sparade kostnader

PA6 GF15 → POLYfill PP GF20

Henrik hjälper en kund inom tillverkningsindustrin att både minska sitt CO2-avtryck och spara pengar.

Han analyserade produktens faktiska kravprofil och kunde ersätta PA6 med en kundanpassad PP. Det är ett materialsmart val som gör att kunden enbart betalar för de egenskaper som produkten kräver. För varje krona kunden sparar i materialkostnad vid ett byte från PA6 GF15 till PP GF20 sparas även 1 kg CO2-e i klimatbelastning.

Ersätta PA6 med kundanpassad PP

Bytte gångjärn och sparade både vikt och klimat

Zink → SCANAMID PA6

En kund inom möbelindustrin minskar sitt CO2-avtryck rejält med hjälp av Johan.

Kunden byter sina gångjärn i zink till materialet PA6 och gör en stor klimatvinst. Ett gångjärn i gjuten zink väger 100g och har en råmaterialmässig klimatpåverkan motsvarande 0,4 kg CO2-e. När den ersätts med ett gångjärn i glasfiberförstärkt PA6 sänks klimatbelastningen med över 60% och ger en viktbesparing på nästan 80%.

Det är ett materialsmart byte som varken påverkar varans funktion eller kvalitet.

Ersätta PA6 med kundanpassad PP

Materialbyte åt välkänd biltillverkare

Nyvara → Återvunnet REZYcom

Till en av världens mest välkända biltillverkare, optimerar Fredrik materialet i ett luftinsläpp för värmesystemet i en personbil. Tack vare det materialbytet lyckas biltillverkaren spara över 230 ton CO2-e om året, vilket motsvarar 1,9 miljoner körda kilometer av en personbil.

Ersätta PA6 med kundanpassad PP

Bättre processbarhet och lägre materialkostnad

PC → POLYblend PC/ABS

Anette tar fram ett materialsmart alternativ för exempelvis bord i flygplan, bussar, tåg, båtar eller sjukhus. När slutprodukten inte behöver vara transparent ger ett byte av PC mot PC/ABS flera fördelar. För varje 10% som PC ersätts med ABS, sjunker klimatbelastningen med 4%. Det ger också en bättre processbarhet och en lägre materialkostnad.

Ersätta PA6 med kundanpassad PP

Skiftet som är effektivt för kostnad och klimat

ABS → POLYfill PP

ABS är ett vanligt material i exempelvis toalettsitsar, belysningskontakter och inom bilindustrin. Gustav vägleder en kund till ett annat alternativ som minskar klimatpåverkan samtidigt som det är betydligt mer kostnadseffektivt.

När ABS byts till ett PP-baserat material kan klimatbelastningen minskas med två tredjedelar, samtidigt som råmaterialkostnaden minskar med en tredjedel. Materialet har dessutom en bättre kemikalieresistens och bättre UV-beständighet. Det visar att det går att vara både kostnadseffektiv och klimatsmart.

Ersätta PA6 med kundanpassad PP

Minskar det årliga utsläppet motsvarande vad 200 personbilar släpper ut om året

Nyvara → Återvunnet REPRO

Utan att kompromissa med varken kvalitet eller egenskaper, hjälper Aleksander en kund inom fordonsindustrin att ersätta plast med ett återvunnet plastmaterial.

Genom att klimatoptimera materialvalet sparar kunden över 300 ton CO2-e om året. Det motsvarar en minskning av det årliga utsläppet från nästan 200 personbilar eller en fjärdedels volym av Avicii arena, f.d. Globen.

Ersätta PA6 med kundanpassad PP

Ett byte som gör enorm skillnad

Aluminium → POLYabs

Karl har tagit fram ett alternativ som hjälper en kund i byggbranschen att göra en stor minskning av sitt CO2-avtryck.

Om exempelvis en gardinskena med en aluminiumprofil ersätts med extruderad ABS sänks koldioxidavtrycket med över 80%, utan att kompromissa med kvalitet eller egenskaper. Ett sådant byte gör en enorm skillnad när det byggs ett nytt kontorskomplex eller ett nytt bostadsområde. En annan fördel jämfört med aluminium är att en ABS kan färgas in och behöver därför inte lackeras.

Ersätta PA6 med kundanpassad PP

Även små detaljer ger stora besparingar

Nyvara → Återvunnet REZYcom

Ingela hjälper en av våra kunder inom fordonsindustrin att göra en stor klimatbesparing med hjälp av en förhållandevis liten detalj. De byter ny plastråvara till ett återvunnet plastmaterial i en backspegel, vilket leder till ett minskat CO2-avtryck.

Detaljen lackeras vilket innebär att den med fördel kan köras i en optimerad återvunnen kvalitet. Exempelvis ger en exteriör fordonsdetalj i PC/ABS upp till 4 kg CO2-e i besparing för varje kilo återvunnet material som används.